Parówki w cieście na słodko-ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy (ma pozostać lekkie). Dodajemy cukier i drożdże, zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Środek ciasta smarujemy sosem. Na każdym kawałku układamy parówkę, kawałek ogórka, plasterek jalapeno i cebuli.
2.Teraz dokładnie sklejamy boki ciasta. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką płesznik i chilli (można użyć też sezamu, maku czy czarnuszki).
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze