Parówki w cieście na słodko-ostro

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Parówki w cieście drożdżowym ze świetnymi dodatkami. Smakują świetnie na ciepło i na zimno! Są idealne na weekendowe śniadanie.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 250g
    Drożdże świeże - 20g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Mleko - 90ml
    Masło - 50g
    Jajko - 1
    Sól - szczypta

    Dodatki:
    Parówki - 5 szt
    Sos słodko-ostry - 5 łyżeczek
    Ogórek kiszony - 1szt
    Papryka jalapeno marynowana - 5 plasterków
    Cebula - 1 szt mała

    Jajko - 1szt (do posmarowania)
    Babka płesznik i chilli grys do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Parówki w cieście na słodko-ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówki w cieście na słodko-ostro 1. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Studzimy (ma pozostać lekkie). Dodajemy cukier i drożdże, zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Po tym czasie ciasto formujemy w wałek i dzielimy na 5 części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Środek ciasta smarujemy sosem. Na każdym kawałku układamy parówkę, kawałek ogórka, plasterek jalapeno i cebuli.
  • Parówki w cieście na słodko-ostro 2. Teraz dokładnie sklejamy boki ciasta. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką płesznik i chilli (można użyć też sezamu, maku czy czarnuszki).

    Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować