Paprykowe mumie

0 (0 ocen)

Na ten upiorny wieczór przygotowałam mumie z malutkich papryczek, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi.

Składniki:


  • 250 g mini papryk słodkich
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 mały filet z kurczaka
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki przyprawy chili con carne
    1 czubata łyżka serka kremowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    szczypta cukru
    2 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól

    Dodatkowo

    1 łyżka ketchupu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paprykowe mumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany filet z kurczaka i doprawiamy przyprawą chili con carne. Mieszamy i smażymy do momentu, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i podsmażamy około 5 minut. Pod koniec dodajemy serek kremowy, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy ketchupem, tworząc na każdej papryczce oczka. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować