Babeczki Mumie

0 (0 ocen)

Przepis czy psikus? Jeżeli wybieracie przepis, to mam dla Was pyszne babeczki, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi. Jak wiadomo babeczki w Halloween nie mogą być zwyczajne. Muszą wywoływać uśmiech na twarzy, a przede wszystkim smakować. I te babeczki takie są.

Składniki:


  • 230 g mąki pszennej
    80 g ciemnego kakao
    230 ml wody
    100 g masła
    220 g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo

    120 g lukru
    2 łyżki kolorowej posypki
    24 małych groszków czekoladowych
    12 fioletowych papilotek
    masa cukrowa biała

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki mumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubeczka wsypujemy kakao i kawę, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20-25 minut do suchego patyczka.
    Z białej masy cukrowej wycinamy niewielkie kółeczka i przy pomocy odrobiny lukru przyklejamy do nich groszki czekoladowe. Tak przygotowane oczy przyklejamy do muffinek przy pomocy odrobiny lukru. Muffiny dekorujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować