Papryka jest bardzo zdrowa, gotowana czy duszona, pieczona jest lżej strawna od surowej, do tego z nadzieniem ryżu, z marchewką jest wyborna w smaku, my lubimy również zjeść na zimno..........SMACZNEGO!!!
Papryka z ryżem marchewkowym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryk odciąć czubki, usunąć ze środka gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą.
Ryż ugotować na al dente, pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek, marchewki zetrzeć na tarce grubsze oczka.
2.Ząbki czosnku zetrzeć na tarce do czosnku.
3.Na oleju w garnku podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać marchewkę, kostkę rosołową, podsmażać z 3 minuty, następnie dodać starty czosnek, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać z 2 minuty, dodać do ryżu, dodać jajko, natkę pietruszki posiekaną i wymieszać.
4.Nadziewać do pełna papryki, w szybkowarze na dnie rozłożyć sitko rozkładane (nie przypali się do na papryka), układać na sitku papryki.
5.Do szybkowara wlać wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze papryki wystudzić (wystudzone nie rozlecą się przy wyjmowaniu), podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze