papryka faszerowana quinoa i indykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

samo zdrowie

  • 60 min

Składniki:

  • Strąki papryki 12 szt.
    Komosa - 1,5 szklanki suchej.
    Zmielony udziec indyka 80 dkg (nie - filety z piersi, bo są suche!),
    3-4 duże cebule.
    Przyprawy:
    3 łyżeczki czubate majeranku,
    2 łyżeczki zmielonego na świeżo kminku
    2 łyżeczki zmielonej kolendry
    szczypta kardamonu,
    3 cebule,
    mała główka czosnku.
    Sporo papryki wędzonej.
    Kumin - ok. 1 łyżeczki.
    Łyżeczka cynamonu,
    biały pieprz do smaku.
    Liście kaffiru
    2 kostki rosołowe-cielęce do sosu pomidorowego.
    kurkuma.
    Duży pęczek posiekanej pietruszki.
    starty imbir.
    Praktycznie całość bez soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Papryka faszerowana quinoa i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone strąki zielonej papryki faszerujemy ugotowaną komosą zmieszaną ze zmielonym (surowym) indykiem, przysmażoną na oleju rzepakowym cebulą, oraz rozdrobnionym czosnkiem. Z dodatkiem wyżej wymienionych przypraw.
  • 2. Nafaszerowane papryki (najlepiej tej samej wysokości) układamy w rondlu i zalewamy wodą do 4/5 ich wysokości z dodatkiem pasty pomidorowej - dwóch puszeczek, 2 kostek rosołowych cielęcych i - gotujemy pod przykryciem ok. godziny.
  • 3. Potrawa łączy w sobie aromaty kulinarnej kultury polskiej, indyjskiej i arabskiej.

Porady

Gotujemy pod przykryciem co najmniej 50 minut. Sos pomidorowy zaprawiamy gęstym jogurtem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować