Danie szybkie i nie nastręczające żadnych problemów- robi się praktycznie samo, a jest świetną alternatywą na wykorzystanie mięsa mielonego!!
60 min
Składniki:
2-3 papryki (danie jest dość syte, więc polecam zakładać, że każda osoba zje jedną)
ok. 300 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 pomidor
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy ( świetnie sprawdzają się też pomidory w puszce)
1/5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
około szklanka startego żółtego sera
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Papryka faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszam mięso z pokrojoną w naprawdę drobną kostkę cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pomidorem, startym serem, koncentratem i przyprawami. ( W sumie łatwiej byłoby napisać- mieszkam w misce wszystkie składniki ;-p )
2.Papryki myję, odcinam kapelusiki i wycinam środki. Już przy zakupach staram się wybierać sztuki, które będą stały, jeśli jest to niemożliwe, polecam podciąć je od dołu.
Gotowym farszem napełniam papryki po brzegi, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 40-45 minut, aż mięso w środku będzie miękkie a brzegi papryk zarumienione.
3.Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia wrzucam kilka pieczarek ( wcześniej zanurzonych w oliwie z solą). Przed podaniem posypuję jeszcze drobno startym serem. Serwuję z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!!
Komentarze