Papryka faszerowana mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie szybkie i nie nastręczające żadnych problemów- robi się praktycznie samo, a jest świetną alternatywą na wykorzystanie mięsa mielonego!!

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 papryki (danie jest dość syte, więc polecam zakładać, że każda osoba zje jedną)
    ok. 300 g mięsa mielonego
    1 duża cebula
    1 pomidor
    2 ząbki czosnku
    mały koncentrat pomidorowy ( świetnie sprawdzają się też pomidory w puszce)
    1/5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
    około szklanka startego żółtego sera
    1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    1/2 łyżeczka soli
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie do papryki faszerowanej 1. W misce mieszam mięso z pokrojoną w naprawdę drobną kostkę cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pomidorem, startym serem, koncentratem i przyprawami. ( W sumie łatwiej byłoby napisać- mieszkam w misce wszystkie składniki ;-p )
  • papryka faszerowana 2. Papryki myję, odcinam kapelusiki i wycinam środki. Już przy zakupach staram się wybierać sztuki, które będą stały, jeśli jest to niemożliwe, polecam podciąć je od dołu.
    Gotowym farszem napełniam papryki po brzegi, układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 40-45 minut, aż mięso w środku będzie miękkie a brzegi papryk zarumienione.
  • papryka faszerowana 3. Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia wrzucam kilka pieczarek ( wcześniej zanurzonych w oliwie z solą). Przed podaniem posypuję jeszcze drobno startym serem. Serwuję z podsmażonymi pieczarkami. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować