Kapuśniak z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Oryginalne wykorzystanie "miłosnej" przyprawy :)

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag kwaszonej kapusty
    25 dag kiełbasy myśliwskiej
    1 duża cebula
    łyżka masła
    2 marchewki
    mały przecier pomidorowy
    3-4 ziemniaki
    suszony lubczyk
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz

Kapuśniak z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapuśniak z lubczykiem 1. Kapustę płukam, siekam najdrobniej, jak się da. Marchewkę trę na grubych oczkach. Cebulkę siekam, kiełbasę kroję w półksiężyce. Ziemniaki obieram, kroję w drobna kostkę i gotuję w osolonej wodzie.
    Do garnka nalewam tyle wody, żeby kapusta była ukryta jakieś 5 centymetrów pod jej powierzchnią. Dorzucam marchewkę, ziele angielskie i dwie duże szczypty suszonego lubczyku. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
  • Kapuśniak 2. Posiekaną cebulkę podsmażam na maśle, kiedy będzie szklista dodaję kiełbasę. Całość podsmażam, aż do zarumienia kiełbasy.
  • Kapuśniak 3. iedy kapusta jest już miękka dorzucam podsmażoną kiełbasę i ugotowane ziemniaki, chwilę gotuję. Dodaję przecier pomidorowy, dokładnie mieszam. Posypuję solą i pieprzem do smaku, dodaję listki laurowe i gotuję jeszcze około 10 minut.
  • Kapuśniak z lubczykiem 4. Najlepiej smakuje z grzankami z tostera :-)

Porady

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na www.iziorka.blogspot.com

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy