Panne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, ale niezbyt mocno. Dajemy na patelnie duża łyżkę, ale nie kopiata platkow papryki oraz dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. O ok minucie gdy czosnek zacznie lekko skwierczeć ale nie rumienić się, dajemy pomidory z puszki. Następnie dusimy bez przykrycia całość ok 15 minut aż sos stanie się gęstszy i odparuje z niego większość wody. Miedzy czasie przygotowujemy dodatki do sosu, czyli garść oliwek kroimy na pol lub 3 części, łyżkę stołowa kaparów płuczemy w wodzie, całość dodajemy do sosu i mieszamy i dusimy jeszcze chwile aż składniki się połącza. Doprawiamy sola do smaku i pieprzem. Makaron wrzucamy do sosu i mieszany.
Komentarze