Panierowane smażone langustynki

5 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Langustynki to bardzo smaczne skorupiaki. Podaje się je zazwyczaj w całości lub obrane. Jadalną częścią jest mięso z ogona, które jest jędrne i bardzo delikatne. Langustynki można gotować kilka minut w wywarze z warzyw z dodatkiem białego wina, zapiekać, smażyć lub grillować. Ja wybrałam sposób bardzo prosty, a jednocześnie smaczny, czyli smażone obrane ogony langustynek w panierce.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g obranych langustynek, mięso z ogonów
    sól morska
    pieprz kolorowy
    semolina
    bułka tarta
    2-3 jajka
    olej rzepakowy do smażenia

    do podania:
    kawałki cytryny
    jogurt naturalny przyprawiony solą ziołową i pieprzem kolorowym
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Panierowane smażone langustynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z ogonów langustynek oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w semolinie w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia panierki. Usmażone wykładamy na papierowe ręczniki by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Podajemy z kawałkami cytryny i sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować