Panierowane i smażone jajka w koszulkach

4.4 (10 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przygotowałam dzisiaj panierowane jajka w koszulce lecz w trochę innej wersji.
Jajka ugotowane w koszulce, a następnie panierowane i smażone, podane na grzankach z sałatą zieloną i plastrem szynki - pyszne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 6,
    bułka tarta 1 szkl,
    mąka pszenna 1/3 szkl,
    chleb tostowy 5 kromek,
    ocet winny 3 łyżki,
    olej do smażenia,
    sól,
    sałata 5 liści dużych,
    szynka plastry 5,
    mleko 6 łyżek,
Wystaw ocenę:

4.4 (10 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Panierowane i smażone jajka w koszulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanek wbijamy po jednym jajku uważając, aby żółtko pozostało w całości.
    W garnku zagotować wodę z octem. Gotującą wodę zamieszać, aby utworzył się wir.
    Następnie w środek wiru wlać delikatnie jedno jajko.
    Gotować kilka minut, aż białko się zetnie.
    Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do zimnej wody i tak kolejno z każdym jajkiem.
    Następnie każde jajko panierować najpierw w mące ,rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i mleka , a na końcu w bułce tartej.
    Jajka smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
    Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
    Z chleba tostowego usmażyć grzanki.
    Na grzankach rozłożyć liście sałaty.
    Na liściach ułożyć plaster szynki, a na nim usmażone, panierowane jajko w koszulce.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować