Przygotowałam dzisiaj panierowane jajka w koszulce lecz w trochę innej wersji.
Jajka ugotowane w koszulce, a następnie panierowane i smażone, podane na grzankach z sałatą zieloną i plastrem szynki - pyszne.
Panierowane i smażone jajka w koszulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanek wbijamy po jednym jajku uważając, aby żółtko pozostało w całości.
W garnku zagotować wodę z octem. Gotującą wodę zamieszać, aby utworzył się wir.
Następnie w środek wiru wlać delikatnie jedno jajko.
Gotować kilka minut, aż białko się zetnie.
Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do zimnej wody i tak kolejno z każdym jajkiem.
Następnie każde jajko panierować najpierw w mące ,rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i mleka , a na końcu w bułce tartej.
Jajka smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Z chleba tostowego usmażyć grzanki.
Na grzankach rozłożyć liście sałaty.
Na liściach ułożyć plaster szynki, a na nim usmażone, panierowane jajko w koszulce.
Komentarze