Szybkie, smaczne, proste w wykonaniu. Lubię roladki, bo za każdym razem można je przygotować dając inne składniki. Dzisiaj ze szparagami i żółtym serem w chrupiącej panierce. Możemy podać np. pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka (lub 2 mniejsze)
2 plastry sera żółtego,
4-6 zielonych szparagów,
ząbek czosnku,
sól, ostra i słodka papryka, curry
oraz:
jajko i bułka tarta do panierowania
Panierowane roladki z kurczaka ze szparagami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filety myjemy i osuszamy, jeśli jest duży to przecinamy na pół i rozbijamy jak kotleta, nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę i przyprawiamy solą, curry, papryką. Najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki (ok 30 min) aby mięso przeszło przyprawami ( nie jest to konieczne).
2. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru tak żeby główki nie zanurzyły się około 5-8 min (najlepiej sprawdzać widelcem, żeby się nie rozgotowały)
3. Na przygotowanego fileta układamy ser żółty i szparagi (przekrojonego na 2-3 części), następnie powoli ciasno zwijamy. Panierujemy i smażymy na złoto, zaczynając od strony łączenia mięsa. Smacznego
Komentarze