Pancakes ze śmietaną i syropem owocowym.

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Puchate, grube "amerykańskie" naleśniki z dodatkami.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 3-4 osoby)
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1,5 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła (+ odrobina do natłuszczenia patelni)
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki cukru
    szczypta soli
    śmietana kremówka (~1 szklanka)
    1 niepełna łyżeczka cukru waniliowego
    syrop owocowy (taki jak do rozcieńczania wodą), u mnie żurawinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Syropy Naleśniki

Pancakes ze śmietaną i syropem owocowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać, dokładnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleko, olej, cukier, sól i połączyć na jednolitą masę. Powinna być gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki (nie może pływać po patelni). Zostawić na minutę-dwie.
  • 2. Patelnię rozgrzać, natłuścić. Chochelką nabierać podobne ilości ciasta i smażyć okrągłe placuszki. Przewracać na drugą stronę, kiedy pancake wyrośnie i zarumieni się od spodu.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Nie dodawać cukru - syrop owocowy jest dość słodki.
  • 4. Pancakesy podawać ułożone w stosik, udekorowane sporą porcją bitej śmietany i polane syropem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe.

Porady

Można użyć różnych dodatków, np. bakalii, posypek, tartej czekolady, a latem także świeżych owoców. Bakalie można dodać także do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować