Pancakes ze śmietaną i syropem owocowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać, dokładnie połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleko, olej, cukier, sól i połączyć na jednolitą masę. Powinna być gęstsza niż ciasto na tradycyjne naleśniki (nie może pływać po patelni). Zostawić na minutę-dwie.
2.Patelnię rozgrzać, natłuścić. Chochelką nabierać podobne ilości ciasta i smażyć okrągłe placuszki. Przewracać na drugą stronę, kiedy pancake wyrośnie i zarumieni się od spodu.
3.Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Nie dodawać cukru - syrop owocowy jest dość słodki.
4.Pancakesy podawać ułożone w stosik, udekorowane sporą porcją bitej śmietany i polane syropem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe.
Porady
Można użyć różnych dodatków, np. bakalii, posypek, tartej czekolady, a latem także świeżych owoców. Bakalie można dodać także do ciasta.
Komentarze