Pancakes z syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny obiad na słodko który wywoła uśmiech na twarzy u dużych i małych łasuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    -1 szklanka mąki
    -1 szklanka mleka
    -1 jajko
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżeczka cukru waniliowego
    -1 łyżka cukru
    -1/2 łyżeczki soli
    -3 łyżki roztopionego masła+ masło do smażenia

    Dodatkowo:
    -syrop klonowy do polania
    -250 g śmietany 30%
    -1/2 puszki ananasa
    -1 brzoskwinia
    -mała kiść winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pancakes z syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukry oraz sól mieszamy w misce. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem mleka i dodajemy do mąki. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut "na odpoczynek".
  • składniki 2. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: śmietanę ubijamy na sztywno, ananasa i brzoskwinię kroimy w kostkę i mieszamy z winogronem.
  • smażenie 3. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy porcjami ciasto (około 1/2 łyżki wazowej) i smażymy na wolnym ogniu. Gdy pojawią się pęcherzyki przewracamy naleśniki. Gotowe naleśniki polewamy bitą śmietaną, dekorujemy owocami i polewamy odrobią syropu klonowego.

Porady

-Jeżeli ciasto wydaje się zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. -Do naleśników można użyć dowolnego rodzaju owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować