Pancakes z syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, cukry oraz sól mieszamy w misce. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem mleka i dodajemy do mąki. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut "na odpoczynek".
2.W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: śmietanę ubijamy na sztywno, ananasa i brzoskwinię kroimy w kostkę i mieszamy z winogronem.
3.Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy porcjami ciasto (około 1/2 łyżki wazowej) i smażymy na wolnym ogniu. Gdy pojawią się pęcherzyki przewracamy naleśniki. Gotowe naleśniki polewamy bitą śmietaną, dekorujemy owocami i polewamy odrobią syropu klonowego.
Porady
-Jeżeli ciasto wydaje się zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
-Do naleśników można użyć dowolnego rodzaju owoców.
Komentarze