Szpinakówka z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Może to być zarówno danie jak i zupa czy sos, w zależności od ilości dodanych płynów. Nie trzeba się trzymać proporcji, to raczej wskazówka. :)

  • 40 min

Składniki:

  • około 0,5kg ziemniaków
    400g szpinaku (może być mrożony)
    1/2 - 2/3 szkl bulionu warzywnego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
    papryka słodka
    sól, pieprz
    śmietana 12% lub 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakówka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • 2. Ziemniaki pokroić na cząstki lub grubsze plastry. Dodać do podsmażonej cebuli, zalać bulionem i trzymać na małym ogniu aż zmiękną.
  • 3. Dodać szpinak, zagotować ponownie. Gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia.
  • 4. Wyłożyć porcje na talerze, dodać po łyżce lub dwóch śmietany, podawać. Najlepsze na ciepło.

Porady

W przypadku mrożonego szpinaku warto zmniejszyć ilość bulionu - dojdzie woda z mrożonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować