Pampuchy z truskawkami

4.48 (173 ocen)

Pyszny letni obiad! Puszyste drożdżowe pampuszki z truskawką w środku. Do tego odrobina śmietany i uśmiech na buziach rodziny gwarantowany

Składniki:


  • 220 g mleka
    40 g drożdży
    60 g cukru
    2 łyżki masła
    500 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    Ok. 10 truskawek
    Śmietana i truskawki do podania
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski na parze

Pampuchy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać mąkę, sól. Dodać rozczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

    Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść. Podzielić na około 10 kawałków. Każdy rozpłaszczyć, położyć truskawkę.

    Ciasto zlepić, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do napuszenia.

    Po tym czasie bułeczki ułożyć w parowarze lub innym urządzeniu (u mnie jest to zwykły durszlak, włożony do dużego garnka z wrzątkiem). Pampuchy parować około 7-8 minut.

    Podawać ze śmietaną, cukrem i świeżymi truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować