Pampuchy dyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
2.Dynię ugotować, odcedzić i do ciepłej dodać masło, resztę mleka, cukier waniliowy, sól, i jajka. Zmiksować blenderem.
3.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i dynię. Wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków. Nadziewać malinami, dokładnie zlepić bułeczki i niech chwilę odpoczną.
5.Szeroki garnek napełnić do połowy wodą. Położyć gazę złożoną na cztery i obwiązać sznurkiem. Kłaść pampuchy w odstępach. Przykryć drugim garnkiem lub wysoką miską i parować 10 - 12 minut.
6.Resztę malin zagotować z łyżką cukru i przetrzeć przez sitko. Pestki odrzucić, a do soku dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Energicznie mieszając zagotować. Podając pampuchy polać je frużeliną, lub roztopionym masłem.
Komentarze