Pampuchy dyniowe z malinami

4.49 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Trochę pracy przy nich jest, ale zapewniam, że warto. Żółte, puszyste bułeczki skuszą każdego niejadka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g obranej dyni Hokkaido
    500 g mąki
    2 jajka
    50 g masła
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    1/4 łyżeczki soli
    1 szklanka mleka
    40 g drożdży
    3 szklanki malin
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Pampuchy dyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
  • 2. Dynię ugotować, odcedzić i do ciepłej dodać masło, resztę mleka, cukier waniliowy, sól, i jajka. Zmiksować blenderem.
  • 3. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i dynię. Wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków. Nadziewać malinami, dokładnie zlepić bułeczki i niech chwilę odpoczną.
  • 5. Szeroki garnek napełnić do połowy wodą. Położyć gazę złożoną na cztery i obwiązać sznurkiem. Kłaść pampuchy w odstępach. Przykryć drugim garnkiem lub wysoką miską i parować 10 - 12 minut.
  • 6. Resztę malin zagotować z łyżką cukru i przetrzeć przez sitko. Pestki odrzucić, a do soku dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Energicznie mieszając zagotować. Podając pampuchy polać je frużeliną, lub roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować