Bułeczki dyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną i pokrojoną dynię ugotować w małej ilości wody.
2.Odcedzić resztki wody i wlać połowę mleka. Zmiksować blenderem na gładki mus. Do reszty mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
3.Do mąki dodać podrośnięte drożdże, dynię, cukier waniliowy i jajka. Chwilę wyrabiać i dodać roztopione masło. Po dokładnym wyrobieniu zostawić do wyrośnięcia.
4.Maliny posypać kisielem i potrząsnąć miską w celu wymieszania.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. W dłoniach robić placuszki, nadziewać kilkoma malinami i dokładnie zlepić.
6.Uformowane bułeczki kłaść w odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na 10 -15 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na 25-30 minut. Po upieczeniu można polukrować.
Komentarze