Bułeczki dyniowe z malinami

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczne, puszyste z pachnącym malinowym nadzieniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 g dyni Hokkaido
    3 żółtka
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    40 g drożdży
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    70 g masła
    150 g malin
    2 łyżki kisielu malinowego
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Bułeczki dyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki dyniowe z malinami 1. Obraną i pokrojoną dynię ugotować w małej ilości wody.
  • Bułeczki dyniowe z malinami 2. Odcedzić resztki wody i wlać połowę mleka. Zmiksować blenderem na gładki mus. Do reszty mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Bułeczki dyniowe z malinami 3. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, dynię, cukier waniliowy i jajka. Chwilę wyrabiać i dodać roztopione masło. Po dokładnym wyrobieniu zostawić do wyrośnięcia.
  • Bułeczki dyniowe z malinami 4. Maliny posypać kisielem i potrząsnąć miską w celu wymieszania.
  • Bułeczki dyniowe z malinami 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. W dłoniach robić placuszki, nadziewać kilkoma malinami i dokładnie zlepić.
  • Bułeczki dyniowe z malinami 6. Uformowane bułeczki kłaść w odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na 10 -15 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na 25-30 minut. Po upieczeniu można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować