PALUSZKI Z SEREM MASCARPONE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaki z dzieciństwa, ale w mojej wersji.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 l. ugotowanych i już pogniecionych ziemniaków
    -1/4 objętości tych ziemniaków-mąki kartoflanej
    -1 serek mascarpone-250 g.
    -sól do ziemniaków

    polanie:
    -100 g. masła
    -ok. 2 łyżek bułki tartej
    -szczypta soli, albo cukru
    -1 łyżka suszonej cebulki(można świeżej usmażonej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paluszki

Paluszki z serem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie paluszków 1. Ziemniaki ugotować z solą, odcedzić i przepuścić przez praskę. Ostudzić do letniego. W misce uklepać te ziemniaki. Wyjąć 1/4 ziemniaków i tam wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać serek i zagnieść. Formować wałki i kroić paluszki.(ja formowałam w dłoniach)
  • gotowanie 2. Wrzucać na osoloną wodę, przemieszać. Jak wypłyną to gotować od 3-5 min.Przed wyjęciem, polać kubkiem zimnej wody(przestraszyć).
  • smażenie masła 3. Na maśle usmażyć bułkę tartą.(jak piana opada, to znak że zdejmować patelnię z pieca)
    Na słodko paluszki, polać tym masłem i posypać cukrem. Znowu na słono, to do gorącego jeszcze masła dodać suszonej cebulki i szczyptę soli.Można cebulę świeżą usmażyć i połączyć z masłem i tartą bułką.
    Do dania pasuje maślanka albo kefir.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować