Paluszki z serem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować z solą, odcedzić i przepuścić przez praskę. Ostudzić do letniego. W misce uklepać te ziemniaki. Wyjąć 1/4 ziemniaków i tam wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać serek i zagnieść. Formować wałki i kroić paluszki.(ja formowałam w dłoniach)
2.Wrzucać na osoloną wodę, przemieszać. Jak wypłyną to gotować od 3-5 min.Przed wyjęciem, polać kubkiem zimnej wody(przestraszyć).
3.Na maśle usmażyć bułkę tartą.(jak piana opada, to znak że zdejmować patelnię z pieca)
Na słodko paluszki, polać tym masłem i posypać cukrem. Znowu na słono, to do gorącego jeszcze masła dodać suszonej cebulki i szczyptę soli.Można cebulę świeżą usmażyć i połączyć z masłem i tartą bułką.
Do dania pasuje maślanka albo kefir.
Komentarze