Paluchy czosnkowe

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno.
Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do grilla.
Paluchy nie są pulchne i miękkie, są chrupkie.
Podczas pieczenia masełko delikatnie wyciekło, weszło pod spód paluchów
i dało im fajną chrupkość.
Zrobiłam do zupy krem, było pysznie.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 ml. ciepłej wody
    na czubku łyżeczki cukru
    15 g. drożdży
    250 g. mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Masło czosnkowe:
    50 g. masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 ząbki czosnku (jeśli duże to wystarczy 2)
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oregano
    pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Paluchy czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluchy czosnkowe 1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać.
    Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Paluchy czosnkowe 2. Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej.
    Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wymieszać.
  • Paluchy czosnkowe 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
    Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe
    brzegi zostały wolne.
  • Paluchy czosnkowe 4. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części.
    Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć.
  • Paluchy czosnkowe 5. Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 10-15 minut.
  • Paluchy czosnkowe 6. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować