PAKOWANIEC ŚWIĄTECZNY MOJEJ BABCI

4.5 (156 ocen)

  • 3 godz.

przepis przekazywany od pokoleń

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    100 gr drożdży
    250 gram masła
    250 gram cukru
    8 jaj

    Do nałożenia
    konfitury, tj. wiśnie, maliny, truskawki, gruszki,
    ½ kg rodzynek sułtańskich
    ; ½ kg migdałów słodkich
    ½ kg bakalii – fig, daktyli i orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pakowaniec świąteczny mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przepis z 1929 roku
    ( zachowuję pisownię oryginału )
    Ciasto powinno być wyborowe jak na baby lub strucle. W wiliję dnia należy przygotować wszystkie do niego dodatki jak: konfitury, tj. wiśnie, maliny, truskawki, gruszki, ananas – wszystkie owoce powykładać na sitka, żeby dobrze z syropu osiąkły. Gruszki i ananas pokrajać w paski; ½ kg rodzynków sułtańskich opłukać i osuszyć; ½ kg migdałów słodkich sparzyć, posiekać i utrzeć z cukrem na masę ; ½ kg bakalii – fig, daktyli i orzechów pokrajać w drobne paseczki, dodać smażoną skórkę pomarańczową.

    Nazajutrz, gdy ciasto jest już dobrze wyrośnięte wziąć formę do bab lub głęboką formę do placka , brać po małym kawałku ciasta i rozciągnąwszy jak najcieniej kłaść w formę wysmarowaną masłem: najpierw cienką warstwę ciasta, na to warstwę rodzynków, potem ciasto – znów warstwa konfitur, znów ciasto – konfitury ; ciasto – masa migdałowa, ciasto – konfitury itd. Aż do wypełnienia całej formy. Baczyć należy, aby ciasto rozciągnąć jak najcieniej i równo. Tak przygotowany pakowaniec musi długo rosnąć w cieple a w piecu przetrzymać go dłużej niż zwykłe baby czy strucle. Z formy nie wyjmować aż wystygnie.

Porady

Masę migdałową można zastąpić masą makową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować