Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe)

4.5 (190 ocen)

  • 20 min

Pyszne pączki, które za sprawą nadzienia stają się wręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    250g serka mascarpone
    3 jajka
    1,5 banana

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej

    Składniki robocze:
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego)
    3 łyżki drobnego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kieliszek wódki (lub spirytusu)
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    olej rzepakowy do smażenia

    Dekoracja:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0j895mj 1. Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy do dokładnego połączenia - ciasto powinno być gładkie i gęste.
  • image-1c1iadn 2. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Okrągłą łyżkę maczamy w zimnym oleju (by ciasto się do niej nie przyklejało), nabieramy porcję ciasta, wycieramy brzeg strącając nadmiar i wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Pączuszki od razu powinny się obrócić na drugą stronę - to chyba dzięki temu potem tak pięknie rosną w piłeczkę :)
    Smażymy z obu stron na dosyć mocno złoty kolor (obracamy delikatnie trącając). Usmażone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar oleju.
  • image-13okfso 3. Banany obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy pozostałą łyżkę jogurtu naturalnego. Blendujemy na gładki krem.
  • image-02yexn5 4. Przestudzone pączuszki za pomocą tylki do nadziewania i rękawa cukierniczego napełniamy kremem bananowym. Na talerzu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Naprawdę nie wiem, czemu pączki same się obracają i nabierają okrągłych kształtów, bo jak robiłam z przepisu Mamy na serku homogenizowanym to każdy miał inny kształt... Być może ma znaczenie użycie łyżki o okrągłym kształcie lub maczanie jej w zimnym oleju (robiłam to pierwszy raz smażąc tego typu pączki. Łyżkę miałam taką z kompletu miarek o pojemności 16ml (1 łyżka), ale można użyć też łyżki do lodów (ja szukając patrzyłam też na łyżeczkę od dziecięcego mleka modyfikowanego, ale była sporo mniejsza) i wyszłyby miniaturki bez miejsca na nadzienie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować