Pączki tradycyjne

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie tylko na tłusty czwartek ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    8 zółtek
    1 szkl.cukru
    1/2 l mleka
    szczypta soli
    10dkg drożdży
    zapach rumowy
    kieliszek spirytusu
    1/2 kostki masła
    1,5 oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    rozkruszone drożdże, łyżka cukru i 2 łyżki mąki , 3 łyżki ciepłego mleka-roztrzepać w naczyniu. Odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Ciasto:
    Ciepła mąka i utarte z cukrem żółtka, sól, zapach, mleka, zaczyn -wymieszać, zagnieść następnie dodać wystudzone masło i spirytus. Dokładnie wymieszać, zagnieść aż do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od ręki.
    Około 20 min ciasto musi wyrosnąć
  • 3. Nadziewamy pączki ulubioną konfiturą

Porady

Smażyć w tem. 150 stopni na bardzo małym ogniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować