Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić sos.
Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie.
Dodać posiekany czosnek
i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje.
Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów.
Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli.
Komentarze