Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii

0 (0 ocen)

Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

  • Makaron
    20 szt makaron paccheri
    5 dag parmezan
    2 łyżki oliwy
    sól

    Sos romesco.

    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów
    1 papryka czerwona
    1 garść orzechów laskowych lub migdałów
    2 kromki chleba
    oliwa
    sól, pieprz

    Cukinia.

    0,5 cukinii
    sól
    chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić sos.
    Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie.
    Dodać posiekany czosnek
    i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje.
    Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
    Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów.
    Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być.
    Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować