Uwielbiam tę marynatę do kurczaka! Jej słodko-kwaśny smak pobudza kubki smakowe, a orzeźwiająca nuta limonki sprawia, że danie w ogóle nie przypomina w smaku tradycyjnego kurczaka.
60 min
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki miodu
łyżka sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżka oleju do smażenia
1/2 niewielkiej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 opakowania makaronu spaghetti
8-10 szt. średniej wielkości pieczarek
100 ml słodkiej śmietany 18%
odrobina posiekanej natki pietruszki do posypania
Kurczak marynowany z makaronem spaghetti i wstążkami z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przygotować marynatę do kurczaka: sos sojowy wymieszać z płynnym miodem i sokiem z połowy limonki. Kurczaka zalać marynatą, odstawić na min. 30 min., w tym czasie obrać pieczarki i pokroić na kawałki, paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na małą kostkę. Cukinię umyć, obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie paski. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić łyżką cedzakową i w tej samej wodzie przez minutę gotować cukiniowe wstążki, po czym wyjąć i zahartować zimną wodą.
2.Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać kurczaka wraz z marynatą. Podsmażać przez kilka minut na wolnym ogniu (ilość marynaty podczas smażenia będzie się redukować, aż powstanie oklejająca kurczaka złocista glazura), aż osiągnie złocisty kolor. Dodać paprykę, podlać całość wazówką wody z gotowania makaronu, razem wszystko dusić na małym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie dodać pieczarki oraz słodką śmietankę, dusić jeszcze około 5 min. Na koniec wmieszać w potrawę ugotowany wcześniej makaron i wstążki cukinii, podgrzać, by makaron był ciepły (makaron można również ugotować na końcu i na ciepłym układać kawałki kurczaka z patelni oraz wstążki cukinii), przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze