Kurczak marynowany z makaronem spaghetti i wstążkami z cukinii

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tę marynatę do kurczaka! Jej słodko-kwaśny smak pobudza kubki smakowe, a orzeźwiająca nuta limonki sprawia, że danie w ogóle nie przypomina w smaku tradycyjnego kurczaka.

  • 60 min

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
    2 łyżki miodu
    łyżka sosu sojowego
    sok z 1/2 limonki
    1 łyżka oleju do smażenia
    1/2 niewielkiej cukinii
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 opakowania makaronu spaghetti
    8-10 szt. średniej wielkości pieczarek
    100 ml słodkiej śmietany 18%
    odrobina posiekanej natki pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak marynowany z makaronem spaghetti i wstążkami z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak marynowany z makaronem spaghetti i wstążkami z cukinii 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przygotować marynatę do kurczaka: sos sojowy wymieszać z płynnym miodem i sokiem z połowy limonki. Kurczaka zalać marynatą, odstawić na min. 30 min., w tym czasie obrać pieczarki i pokroić na kawałki, paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na małą kostkę. Cukinię umyć, obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie paski. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić łyżką cedzakową i w tej samej wodzie przez minutę gotować cukiniowe wstążki, po czym wyjąć i zahartować zimną wodą.
  • 2. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać kurczaka wraz z marynatą. Podsmażać przez kilka minut na wolnym ogniu (ilość marynaty podczas smażenia będzie się redukować, aż powstanie oklejająca kurczaka złocista glazura), aż osiągnie złocisty kolor. Dodać paprykę, podlać całość wazówką wody z gotowania makaronu, razem wszystko dusić na małym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie dodać pieczarki oraz słodką śmietankę, dusić jeszcze około 5 min. Na koniec wmieszać w potrawę ugotowany wcześniej makaron i wstążki cukinii, podgrzać, by makaron był ciepły (makaron można również ugotować na końcu i na ciepłym układać kawałki kurczaka z patelni oraz wstążki cukinii), przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować