Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwielbiam wykorzystywać ponownie różne przedmioty i tak słoiczki po miodzie 430g, wykorzystałam na ten deser/śniadanie. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, sypiemy płatki owsiane (ja zawsze robię to na oko). Ważne, żeby po ugotowaniu płatki miały gęstą konsystencję. Przelewamy na dno słoiczków. Jabłko obieramy, kroimy w większą kostkę, polewamy sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy trochę masła, dodajemy miód ok 2 łyżeczki. Wrzucamy jabłka i dusimy na małym ogniu. Miód fajnie oblepi je. Możemy oddać cynamon i goździki, ja użyłam miodu o smaku jabłka i cynamonu, który nadał smaku i aromatu. Przekładamy do słoiczka. Na koniec prażymy orzechy, dodajemy tak samo trochę masła i miodu. Na koniec po wystygnięciu będą chrupiące, oblepione miodem i twarde. Do ozdoby albo do smaku możemy podać bitą śmietanę i pokruszyć cynamonem. Słoiczki nadają się do zabrania na wynos, wystarczy zamknąć i wziąć ze sobą.
Komentarze