Owoce zapiekane w kokilkach

4.5 (156 ocen)

  • 5 min

Owoce zapiekane w kokilkach z miodem, kardamonem i esencją waniliową to moja wersja deseru na chłodniejsze, jesienne dni. Sezonowe śliwki i jabłka warto jeść, gdy są najsmaczniesze.

  • 5 min

Składniki:

  • 5 śliwek węgierek lub innych
    1 jabłko
    szczypta kardamonu
    2 łyżeczki miodu naturalnego
    4 krople esencji waniliowej lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owoce zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
  • 2. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • 3. Do 2 kokilków włożyć plasterki jabłka, śliwki, posypać kardamonem, polać miodem i esencją waniliową. Naczynia przykryć folią uluminiową.Zapiekać 12-15 minut w temperaturze 200-220 stopni C. Podawać na ciepło.

Porady

Do deseru pasują lody waniliowe lub cynamonowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować