Owoce pod pierzynką

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten deser jest bardzo wyjątkowy jak włoży się w niego serce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mascarpone,2 żółtka,100g śmietany kremówki 30%, 6 łyżki cukru, 3 łyżki likieru pomarańczowego, 600g borówek lub truskawek, maliny,
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owoce pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć owoce włożyć do miski i wsypać 3 łyżki cukru i zmiksować.
  • 2. Żółtka wlać do miski i wsypać 3 łyżki cukru zmiksować do białości. Nadal miksując dodawać po łyżce mascarpone.Na koniec dodać likier.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z kremem.
  • 4. Wylać na dno deserowych szklanek lub kielichów sos z owoców następnie rozlać masę z mascarpone, wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  • 5. Serwować przybrane świeżymi owocami.

Porady

Miksując śmietanę trzeba uważać by nie pryskała na wszystkie strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować