Ciasto Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najsmaczniejsze ciasto sezonu jesiennego. świeżo zebrane orzechy połączone kremową masą na delikatnym biszkoptowym spodzie. Idealne na długie, jesienne wieczory.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto (biszkopt):

    - 4 jajka duże
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1/2 szkl. mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

    Krem:

    - 250g masła lub margaryny (kostka)
    - 3/4 szkl. cukru
    - budyń śmietankowy
    - 250 ml mleka
    - szklanka zmielonych orzechów włoskich
    - 4 łyżki likieru czekoladowego
    - łyżka ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery

Ciasto orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielić żółtka i białka. W misce utrzeć białka ze szczyptą soli i 3/4 szkl. cukru. Gdy białka są sztywne, dodać żółtka i jeszcze chwile ubijać.
  • 2. Do masy dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko nie zamaszyście lecz dokładnie wymieszać łyżką, nie mikserem.
  • 3. Dno blaszki o wymiarach 25,5 x 21,5 cm wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w 160 stopniach przez 30-40 min do tzw. "suchego patyczka"
  • 5. Wykonanie kremu:

    Zagotowujemy 200 ml mleka, w 50 ml mleka rozrabiamy pół budyniu śmietankowego i osładzamy 2 łyżeczkami cukru.
  • 6. Wlewamy do gotującego mleka rozrobiony z cukrem budyń i mieszając czekamy aż wszystko się zagotuje.
    Ważne aby budyń był bardzo gęsty. W razie potrzeby dodać troszkę mąki ziemniaczanej aby zagęścić.
  • 7. W misce ucieramy masło lub margarynę z 3/4 szkl. cukru.
  • 8. Do utartej masy dodać całkowicie wystudzony budyń i dalej ucierać mikserem.
  • 9. Gdy wszystko się połączy dodać zmielone orzechy włoskie, likier i kakao i jeszcze chwile miksować.
  • 10. Po upieczeniu biszkopta zebrać do miseczki ''biszkoptową skórkę'' która utworzy się na wierzchu. Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć wodą z kwaskiem cytrynowym. Wyłożyć większą część masy. Przykryć drugą częścią biszkopta i nasączyć go intensywnie po czym wierzch posmarować cieńszą warstwą pozostałej masy.
  • 11. Udekorować orzechowca posypując ''skórką biszkoptową'' oraz startą gorzką czekoladą.

Porady

- najlepszy do tej masy był by likier domowy iż jest słodszy i mniej alkoholowy - aby budyń szybciej ostygł, należy wstawić garnek do zimnej wody - orzechy najlepiej się mieli w blenderze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Orzechowiec

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto Orzechowiec

RedakcjaPP Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. 50 min

To może cię zainteresować