Orzechowe Niebo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest słodkie i pyszniutkie. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka cukru
    1 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    5 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem budyniowy:
    1 budyń cytrynowy
    500 ml mleka
    100 g miękkiego masła
    50 g cukru pudru
    masa orzechowa:
    35 dag orzeszków ziemnych
    3 łyżki miodu
    15 dag masła
    1 szklanka cukru kryształ
    oprócz tego:
    pergamin, lub po 1 łyżce bułki tartej i tłuszczu
    foremka o wymiarach 36 x 25 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam pianę ubitą z białek.
    Stopniowo dodawałam mąkę, wymieszaną wcześniej z kakao, proszkiem
    i dodatkowo przesypałam przez sito. Delikatnie wymieszałam masę na
    ciasto. Przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, można
    także posmarować foremkę tłuszczem i obsypać bułką tartą, jeżeli nie mamy
    pergaminu. Piec 25 minut w temperaturze 180 st C.
  • 2. Krem budyniowy: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.
    Ostudzony budyń dokładnie zmiksować robotem z miękkim masłem i cukrem pudrem.
  • 3. Masa orzechowa: Składniki wymieszać i rozpuścić na ogniu. Mieszać około 5 minut.
  • 4. Przygotowanie placka: Ostudzony placek przeciąć wzdłuż na dwa płaty, na pierwszy płat wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim płatem na którym rozsmarować gorącą masę orzechową, ponieważ gdy wystygnie to będą kłopoty z jej rozsmarowaniem. Wstawić do lodówki na około godziny czasu.

Porady

Aby biszkopt był wilgotny polecam odwrócic go ,,do góry nogami'' i przykryć na 15 minut ściereczką kuchenną, gdy go przekroimy będzie on przyjemnie wilgotny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować