Oryginalny rosół

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciekawy smak tego rosołu zachwyci wszystkich, nawet najbardziej wybrednych gości. Na jego przygotowanie trzeba poświęcić troszkę czasu, lecz jest on warty efektu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ROSÓŁ: korpus z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie, 2 marchewki, pietruszka, 1/2 pora, 1/2 selera, sól, pieprz, vegeta, ząbek czosnku, imbir, lubczyk
    MAKARON: szklanka mąki, jajo, odrobina ciepłej wody, sól, kurkuma
    MIĘSNE KULECZKI: 200g mięsa mielonego, jajo, 1/4 czerstwej bułki namoczonej w mleku, sól, pieprz, przyprawa curry, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Oryginalny rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujący się rosół 1. ROSÓŁ:
    1.Umyty korpus wkładamy do zimnej wody i zaczynamy powoli gotować. Zbieramy pianę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    2.Po godzinie dodajemy warzywa, całość gotujemy aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy czosnek, lubczyk i przyprawy.
    3.Po chwili zdejmujemy rosół z ognia i przecedzamy
  • formowanie makaronu 2. MAKARON: 1.Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajo, sól i kurkumę, dodajemy wodę do odpowiedniej konsystencji. Całość zagniatamy. 2.Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, wycinamy makaron. 3.Makaron gotujemy wrzucając go do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju, gdy będzie miękki odlewamy go i hartujemy zimną wodą.
  • 3. KULECZKI MIĘSNE: 1.wszystkie składniki łączymy ze sobą. 2.formujemy małe kuleczki i wrzucamy je na rozgrzany olej. 3.Po usmażeniu kuleczki układamy na serwetkach by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Porady

Gotowy rosół podajemy z ugotowaną (posiekaną lub startą) marchewką oraz dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować