Cwibak Świąteczny - Oryginalny Przepis

  • wyświetlono: 1228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jest to oryginalny, przedwojenny przepis na to ciasto. Nie zawiera ono mleka, tłuszczu ani proszku do pieczenia, a wyrasta i naprawdę smakuje. Wielbiciele bakalii znajdą w nim, ich sporą ilość. Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki. Zapraszam do przepisu i jego wykonania krok po kroku:)

gotowanietoproste
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm :



5 jajek
tyle mąki ile ważą 4 jajka
tyle cukru ile ważą 4 jajka
po 30 g skórki pomarańczowej, cytrynowej, rodzynek, żurawiny.
około 50 gram orzechów (laskowych, włoskich)
oraz 2 łyżki posiekanych migdałów
mąką do obtoczenia bakalii i obsypania foremki


Dodatkowo:

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
1/2 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Cwibak Świąteczny - Oryginalny Przepis

  • Cwibak Świąteczny1. 1. Zaczynamy od zważenia 4 jajek. U mnie ważyły 219 g więc mąki i cukru tyle będę dodawać do ciasta.
  • Cwibak Świąteczny2. 2. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do dużego naczynia (będzie nam potem łatwiej dodawać składniki i mieszać)

    3. Dodajemy do żółtek tyle cukru ile ważyły cztery jajka, około 20 gr cukru zostawiamy do usztywnienia piany.

    4. Ubijamy najpierw pianę i utrwalamy tą resztką cukru, teraz tymi samymi ubijakami miksujemy żółtka z cukrem, pod koniec wbijając całe jajko i dalej miksując.
  • Cwibak Świąteczny3. 5. Następnie do ubitych żółtek z jajkiem dodajemy przesianą mąkę i bakalie obtoczone w mące. Mieszamy całość (będzie dość gęste)
  • Cwibak Świąteczny4. 6. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej np.mąką migdałową foremki keksowej.
  • Cwibak Świąteczny5. Ciasto pieczemy 180 stop. przez około 40-50 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
    Wystudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem. Smacznego !



    Przepis pochodzi z książki "Kuchenny Kredens"

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakalieboże narodzeniebez proszku do pieczeniabez tłuszczubez masłabez mlekabakaliowykeks świątecznyz lukremcwibak świątecznyprzedwojenny przepis

Komentarze

Podobne przepisy

TORT ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT ŚWIĄTECZNY

Tort z jasnym biszkoptem,przełożony...

Ciasto francuskie- przepis podstawowy

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto francuskie- przepis podstawowy

Wbrew pozorom nie jest trudne do...

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

Dodane przez: Jola1977-1977

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

Obecnie tyle nowości króluje na...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik Świąteczny

Smaczny,delikatny,super się kroi,z...

Świąteczny sernik.

Dodane przez: nataliakielek

Świąteczny sernik

Łatwy w przygotowaniu, a rezultat...

Świąteczna strucla z makiem.

Dodane przez: weronika63

Świąteczna strucla z makiem

Poniższy przepis jest na dwie strucle....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE