Oryginalna kisielówka

4.97 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od dawna moją pasją jest gotowanie, zwłaszcza dań wegetariańskich, i pieczenie słodkości. Kisielówka jest świetna do „wariacji” – może być tortem, kolorową babką czy biszkoptem o dowolnym kształcie.

Składniki:

  • ● 1 szklanka mąki
    ● 1 szklanka cukru
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 4 jajka
    ● 2 opakowania kisielu (np. truskawkowego)
    ● 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● tłuszcz do posmarowania formy
    ● bułka tarta
    ● cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.97 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Oryginalna kisielówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oryginalna kisielówka 1. Margarynę rozpuszczamy
    w rondelku na małym ogniu.
    Studzimy. Oddzielamy żółtka
    od białek i miksujemy z cukrem
    i przestudzoną margaryną na
    puszystą masę.
  • Oryginalna kisielówka 2. Do masy, miksując, stopniowo
    wsypujemy mąkę z proszkiem.
    Białka ubijamy na pianę
    i przekładamy do kremu.
  • Oryginalna kisielówka 3. Dodajemy kisiel w proszku,
    mieszamy. Przekładamy do formy
    18x18 cm. Pieczemy 30-35
    minut w temperaturze ok.
    170 °C. Po wystygnięciu ciasto
    dekorujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto możemy też udekorować polewą lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować