ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA-SOS POMIDOROWY

4.51 (154 ocen)

  • 30 min

Istnieją niezliczone rodzaje pizzy, a liczbę składników i ich kombinacja ogranicza się tylko do wyobraźni kucharza.Dwa podstawowe rodzaje pizzy jakie można rozróżnić to pizza biała - bez sosu pomidorowego i pizza czerwona - z sosem pomidorowym.

  • 30 min

Składniki:

  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
    oliwa z oliwek
    świeża bazylia (jeżeli robisz pizzę z oregano to zastąp bazylię oregano)
    sól
    pieprz


Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy Pizza

Oryginalna włoska pizza-sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków
    - ważne żeby bazylia "oddała" swój smak).
    Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając
    tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować