Orientalny kurczak z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawę oraz po szczypcie imbiru, curry i pieprzu. Mieszamy z 1/3 szklanki sosu sojowego.
2.Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzechy i wlewamy bulion. Dusimy ok. 20 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością wody i zagęszczamy sos.
3.Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, kurkumy i curry.
4.Mieszankę chińską podsmażamy na oliwie. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną, mieszamy z ryżem. Wykładamy na talerz i polewamy mięsnym sosem.
Komentarze