Orientalny kurczak z orzechami

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Potrawę nauczyła mnie robić mama, która kiedyś prowadziła chińską restaurację.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    15 dag łuskanych orzechów włoskich
    1/2 szkl. bulionu z kostki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 op. mrożonej mieszanki chińskiej
    2 woreczki ryżu
    łyżeczka kurkumy
    oliwa do smażenia
    2-3 ząbki czosnku
    sos sojowy
    imbir
    curry
    łyżeczka przyprawy do potraw chińskich
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalny kurczak z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawę oraz po szczypcie imbiru, curry i pieprzu. Mieszamy z 1/3 szklanki sosu sojowego.
  • Orientalny kurczak z orzechami 2. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzechy i wlewamy bulion. Dusimy ok. 20 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością wody i zagęszczamy sos.
  • 3. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, kurkumy i curry.
  • 4. Mieszankę chińską podsmażamy na oliwie. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną, mieszamy z ryżem. Wykładamy na talerz i polewamy mięsnym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Zamrożone

Podobne przepisy

To może cię zainteresować