Omułki w winie

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

A teraz czas na omułki w winie. Omułki były prezentem na walentynki. Lekko przesunięte w czasie. Otóż w urodziny Filipka, zapanowała u Nas grypa jelitowa…. I dopiero w czwartek byłam zdolna troszkę pocelebrować walentynki. Gdy dziecię poszło spać mama wzięła się za omułki – dodam , że przygotowywałam je i jadłam po raz pierwszy w życiu. I już wymyśliłam następny przepis i czekam na świeże omułki ;-D ale wróćmy do tych w winie . omułki robi się dokładnie w 5 minut i nie wymagają dużego nakłądu pracy – jedyne czego potrzebują to…wina Więc do dzieła

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg świeżych omułek

    2/3 butelki wina białego półsłodkiego

    1 cebula

    1 pęczek natki pietruszki

    1/2 papryki słodkiej czerwonej

    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Omułki w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Omułki płuczemy i czyścimy

    2. Cebulę obieramy. kroimy w pół plasterki. Paprykę kroimy w cieniutkie plasterki. A natkę siekamy.

    3. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy paprykę i natkę. Smażymy około 5 minut. Dolewamy wina i doprowadzamy do wrzenia.

    4. Wrzucamy omułki i całość przykrywamy. Dusimy pod przykryciem około 5 minut – aż omułki się otworzą. Nieotwarte omułki wyrzucamy.

    5. Danie przekładamy na talerz. Podajemy np z grzankami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować