Mule w winie

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Mule w winie są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania a robią niesamowite wrażenie. Idealne jako kolacja dla dwojga :) Lekkie i sycące.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    1 kg Muli
    30 gr masła (ja używam ziołowego)
    1-2 ząbki czosnku
    pęczek dymki
    400 ml bulionu warzywnego
    100 ml białego wina (polecam wytrawne lub półwytrawne)
    sól
    pieprz
    pęczek natki pietruszki
    kilka gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mule w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule dokładnie wyszorować pod zimną, bieżącą wodą. Świeżość muli można sprawdzić stukając muszlą o blat. Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa. Otwarte muszle wyrzucić (są martwe, a zatrucia rybami, owocami morza są bardzo mało przyjemne).
  • 2. Masło rozpuścić w garnku, zeszklić dymkę, dodać bulion wraz z winem i zagotować. Dodać posiekany czosnek i małże. Gotować na małym ogniu około 15-17 minut co jakiś czas ostrożnie mieszając. Muszle, które się nie otworzyły podczas gotowania WYRZUCAMY. To bardzo ważne, ponieważ są one martwe.
  • 3. Pietruszkę (natkę) i tymianek bardzo drobno siekamy. Małże zdejmujemy z ognia. Dodajemy zioła, mieszamy i serwujemy gorące. Podpieczone pieczywo świetnie sprawdza się jako uzupełnienie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować