Omlet z szynką szwarcwaldzką i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 10 min

Takie śniadanie idealnie pasuje na weekendowy poranek, ale również w tygodniu możemy sobie przygotować taki posiłek, bo jest stosunkowo szybki w przygotowaniu.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 1 małą porcje:
    2 jajka
    1 łyżka mleka
    2-3 plastry szynki długo dojrzewającej(u mnie szwarcwaldzka)
    2-3 łyżki kremowego serka( u mnie mascarpone)
    kilka listków świeżego rozmarynu
    mały pęczek szczypiorku
    sól
    czarny świeżo mielony pieprz
    2 łyżeczki masła( u mnie klarowane)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Omlet z szynką szwarcwaldzką i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbełtać trzepaczką z łyżką mleka, dodać posiekany drobno rozmaryn oraz doprawić solą i pieprzem. Do mascarpone dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozgrzewamy dość mocno małą patelnie, tak aby masło po dodaniu od razu zaczęło skwierczeć, wlewamy przygotowaną masę omletu, lekko zmniejszamy ogień, smażymy omlet delikatnie go podważając żeby nam się równomiernie usmażył. Kiedy już omlet będzie "prawie" ścięty,może być jeszcze delikatnie płynny od góry, układamy plastry szynki i smarujemy ją delikatnie przygotowanym serkiem. Ściągamy patelnie z gazu, zwijamy omlet delikatnie w rulonik., uważając aby się nie rozpadł. Nie jest to łatwe ale ładnie się prezentuję. Kroimy na ukos aby zaprezentować wnętrze. Gotowe!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować