Omlet w skrócie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędlinę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. W międzyczasie ubijamy białko (nie jest to konieczne), dodajemy żółtko, wędlinę (nie studzimy wcześniej, ponieważ masa z jajka musi się na niej ściąć), kukurydzę, zioła, doprawiamy pieprzem i solą.
2.Na patelnię, na której smażyliśmy szynkę wylewamy dobrze wymieszaną masę. Ważne, aby patelnia było mocno rozgrzana (nie używamy już tłuszczu), ponieważ spód omletu musi się momentalnie ściąć. Później zmniejszamy płomień i po około 3-4 minutach obracamy na drugą stronę.
Składniki są zupełnie przypadkowe, weź to, na co akurat masz ochotę. Ważne jest to żeby dodatków było objętościowo więcej niż jajek. Ja czasami robię ten omlet ze świeżą bazylią i zeszkloną czerwoną cebulka :)
Komentarze