Potrawę tę wymyśliłam, gdy dowiedziałam się o konkursie "Kreatywne gotowanie 14". Jest to idealne danie np. na śniadanie dla osób które bardziej gustują w kuchni śródziemnomorskiej, niż w tradycyjnych smakach.
20 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
Omlet:
-2 jaja
-14 dag mąki
-sól do smaku
-świeże zioła: bazylia, tymianek, natka pietruszki
-ok. 5 dag masła do smażenia
Nadzienie:
- ser feta
- rukola
-krewetki:
-ok. 6 szt. krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych
- 2 ząbki czosnku
-papryczka chili w proszku
-sól do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
Dekoracja:
-pomidor
-bazylia
-ser feta
-pesto: (bazylia pęczek, 1 ząbek czosnku, 15 dag orzechów włoskich, 30 ml oliwy z oliwek, sól)
Omlet biszkoptowy z serem feta i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli krewetki są zamrożone, należy pozostawić je do rozmrożenia, natomiast gdy uda nam się dostać świeże, należy je oczyścić z pancerzyka, następnie przełożyć do miski dodać pokrojony w kostkę czosnek, papryczkę chili, sól, oraz oliwę z oliwek, wszystko wymieszać i marynować ok. 15 min. Następnie rozgrzać tłuszcz i smażyć z obydwu stron przez parę minut.
2.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich żółtka, mąkę i posiekane zioła, delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić masło i wylać na nią ciasto smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu pod przykryciem. Ser feta pokroić w kostkę. Rukolę opłukać
3.Na połowę omleta położyć rukolę, ser feta i podsmażone krewetki, następnie przykryć nadzienie drugą jego połową.
4.Przygotowanie pesto: listki bazylii zblendować, dodać orzechy, pokrojony czosnek, oliwę z oliwek i dalej blendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli pesto byłoby zbyt gęste dodać więcej oliwy.
Komentarze