Ogórki marynowane w musztardzie, która nadaje wyrazistego smaku. Bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie ogórków na zimę jako dodatek do mięsa albo na kanapki.
Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.
2.Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.
3.Ogórki układamy pionowo w słoikach.
Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
4.Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Gotowe, smacznego.
Komentarze