Ogórki w musztardzie

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ogórki marynowane w musztardzie, która nadaje wyrazistego smaku. Bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie ogórków na zimę jako dodatek do mięsa albo na kanapki.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 10 kg ogórków

    Składniki na zalewę:

    • 30 szklanek wody
    • 10 szklanek octu 10 %
    • 10 szklanek cukru
    • 60 łyżek musztardy sarepskiej
    • 20 łyżek soli


    Składniki do słoika:

     3 ziarna czarnego pieprzu
     3 ziarna ziela angielskiego
    • gorczyca - 1/2łyżeczki do każdego słoika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa 1. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.
  • ogórki 2. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.
  • zalewa 3. Ogórki układamy pionowo w słoikach.
    Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
    Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
    Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
  • ógórki 4. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
    Gotowe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować