Ogórki Piri Piri z miodem

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Każdy się zajada, więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z Piri Piri są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Piri Piri dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 kg ogórków
    • 6 suszonych owoców Piri Piri
    • 4 łyżek soli
    • 2 główek czosnku
    • 4 łyżek oleju
    Składniki na zalewę:
    • 4 szk. wody
    • 1 szklanka octu 10 %
    • 6 łyżek miodu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki piri piri z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki myję, osuszam, odcinam tzw. dupki i kroję wzdłuż na cztery części, tworząc trójkąty.
    Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól , odstawiam na 2 godzinki po tym czasie odlewam wodę z ogórków.
    Czosnek obieram, drobno kroję, owoce suszone Piri Piri również drobno kroję.
    Czosnek, Piri Piri oraz olej dodaję do ogórków , wszystko dokładnie mieszam
  • ogórki 2. Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.
    Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno słoiki dekielkami.
    Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
    Słoiki wyjmuję dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracam słoiki do góry dnem i studzę. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
  • ogórki 3. Gotowe,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Piri piri

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować