Kurczak piri piri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy: oliwę, sok cytrynowy, pokrojoną drobno papryczkę piri piri, zmiażdżony ząbek czosnku, grubo pokrojony korzeń imbiru, mieloną czerwoną (słodką) paprykę oraz sól.
2.Marynatę należy doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu przez 2 minuty. Odstawić do schłodzenia.
3.Ostudzoną marynatę blendujemy...
4.... i dodajemy zieloną pietruszkę. Doprawiamy solą i pierzem w razie potrzeby.
5.Gotową marynatą smarujemy piersi z kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
6.Zamarynowanego kurczaka wkładamy do papieru do pieczenia uformowanego w łódki...
7....i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około pół godziny.
8.Kurczak po upieczeniu powinien być miękki i soczysty.
9.Kaszę kuskus przygotowujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu,
10.czyli zalewamy ją wrzącą wodą i czekamy, aż wsiąknię w nią woda.
11.Kurczaka kroimy na porcje i podajemy z kaszą kuskus. (Przepis znaleziony w książce "Na ostro" R.Lane, odrobinę zmieniony)
12.Kurczak został upieczony w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Komentarze