Kurczak Piri Piri

4.5 (179 ocen)

  • Łatwy

Piri piri to portugalski, pikantny sos na tyle łatwy aby przyrządzić go samemu. Pora by trafił na polskie grille.

  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 1 kilogram
    - zielona papryczka chilli: 2 sztuki
    - czosnek: 6 ząbków
    - sok z cytryny: 4 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - ocet winny: 2 łyżki
    - pieprz cayenne: 1 łyżka
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżka
    - oregano suszone: 1 łyżka
    - bazylia świeża (listki): 4 sztuki
    - sól: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak piri piri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z grilla w sosie piri piri 1. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry- opcja mniej kaloryczna. Następnie nakłuwamy mięso ostrym nożem. Do blendera wkładamy pokrojoną w grube paski paprykę chilli (wcześniej usuwamy z niej pestki), obrany ze skóry czosnek, liście bazylii, wlewamy ocet winny, olej, sok z cytryny. Wsypujemy oregano, sól, słodką paprykę, pieprz cayenne. Całość blendujemy na jednolitą masę, którą nacieramy kurczaka i odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
  • Kurczak w sosie piri piri 2. Pieczemy na grillu około 20 minut, przekładając co jakiś czas. Idealnie smakuje z pieczoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piri piri

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować