Przepis dostałam od siostry aczkolwiek musiałam go troszkę przerobić ze względu na niemożność zakupu niektórych składników, które były w orginalnym przepisie.
60 min
Składniki:
Kurczak :
4 udka kurczaka ze skórą i kością
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
6 gałązek świeżego tymianku
Ziemniaczki:
1 średni zwykły ziemniak
2 słodkie ziemniaki
½ cytryny
1 świeża czerwona chili
pęczek świeżej kolendry
50 g fety
sos piri piri:
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1–2 małe ostre chili
2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
2 cytryny
4 łyżki białego octu winnego
duży pęczek świeżej bazylii
Sałatka:
1 pojemnik (100 g) umytej rukoli
½ cytryny
1 pęczek rzodkiewki
pestki z 1/2 granatu
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i mielony czarny pieprz
Kurczak piri piri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i potrzebne sprzęty. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Postaw dużą grillową patelnię na dużym ogniu.
2.KURCZAK
Połóż udka na plastikowej desce, skórą do dołu, i ponacinaj mięso odsłaniając kość. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu.
3.ZIEMNIAKI
Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połówki. Włóż do dużej ceramicznej miski razem z połową cytryny. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do mikrofalówki, nastawionej na pełną moc, na 12-15 minut.
4.SOS PIRI PIRI
Obierz i z grubsza posiekaj czerwoną cebulę, wrzuć do malaksera wraz z 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dorzuć chili (bez szypułek), 2 łyżki papryki w proszku, skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny. Dolej 4 łyżki białego octu winnego, spore szczypty soli i pieprzu, pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko.
5.KURCZAK
Odwróć udka kurczaka na drugą stronę. Podsmaż jeszcze przez ok. 5 min. Pokrój papryki na kawałki wielkości kęsa i rozłóż na grillowej patelni. Zmniejsz ogrzewanie do średniego i podsmaż paprykę z obu stron. Wlej sos piri piri do odpowiedniej niedużej brytfanki. Ułóż w nim udka kurczaka, a między nie powtykaj kawałki papryki. Posyp listkami tymianku i wstaw na środkową półkę piekarnika.
6.ZIEMNIAKI
Posiekaj drobniutko czerwoną chili oraz większość kolendry, mieszając składniki. Dodaj pokruszoną fetę.
7.KURCZAK
Formę z kurczakiem przełóż na górną półkę i piecz jeszcze ok. 10 min do chwili, aż będzie dobrze upieczony.
8.SAŁATKA
Szybko przypraw rukolę w pojemniku/torebce oliwą extra vergine, sporą szczyptą soli i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Przemieszaj, przełóż do miski, dodaj rzodkiewkę i podaj na stół.
9.ZIEMNIAKI
Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, a następnie polej je sokiem z cytryny, wyciskając ją szczypcami. Wyrzuć skórkę, dodaj chilli z kolendrą i fetą i wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku i podaj na stół.
10.PODANIE
Wyjmij formę z upieczonym kurczakiem z piekarnika, posyp listkami kolendry i również podaj na stół.
Komentarze