Kurczak piri piri

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od siostry aczkolwiek musiałam go troszkę przerobić ze względu na niemożność zakupu niektórych składników, które były w orginalnym przepisie.

  • 60 min

Składniki:

  • Kurczak :
    4 udka kurczaka ze skórą i kością
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    6 gałązek świeżego tymianku

    Ziemniaczki:
    1 średni zwykły ziemniak
    2 słodkie ziemniaki
    ½ cytryny
    1 świeża czerwona chili
    pęczek świeżej kolendry
    50 g fety

    sos piri piri:
    1 czerwona cebula
    4 ząbki czosnku
    1–2 małe ostre chili
    2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
    2 cytryny
    4 łyżki białego octu winnego
    duży pęczek świeżej bazylii

    Sałatka:
    1 pojemnik (100 g) umytej rukoli
    ½ cytryny
    1 pęczek rzodkiewki
    pestki z 1/2 granatu

    Przyprawy:
    oliwa
    oliwa extra vergine
    sól morska i mielony czarny pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak piri piri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NA POCZĄTEK
    Przygotuj wszystkie składniki i potrzebne sprzęty. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Postaw dużą grillową patelnię na dużym ogniu.


  • 2. KURCZAK
    Połóż udka na plastikowej desce, skórą do dołu, i ponacinaj mięso odsłaniając kość. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni grillowej skórą do dołu.
  • 3. ZIEMNIAKI
    Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż na połówki. Włóż do dużej ceramicznej miski razem z połową cytryny. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do mikrofalówki, nastawionej na pełną moc, na 12-15 minut.

  • 4. SOS PIRI PIRI
    Obierz i z grubsza posiekaj czerwoną cebulę, wrzuć do malaksera wraz z 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dorzuć chili (bez szypułek), 2 łyżki papryki w proszku, skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny. Dolej 4 łyżki białego octu winnego, spore szczypty soli i pieprzu, pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko.


  • 5. KURCZAK
    Odwróć udka kurczaka na drugą stronę. Podsmaż jeszcze przez ok. 5 min. Pokrój papryki na kawałki wielkości kęsa i rozłóż na grillowej patelni. Zmniejsz ogrzewanie do średniego i podsmaż paprykę z obu stron. Wlej sos piri piri do odpowiedniej niedużej brytfanki. Ułóż w nim udka kurczaka, a między nie powtykaj kawałki papryki. Posyp listkami tymianku i wstaw na środkową półkę piekarnika.


  • 6. ZIEMNIAKI
    Posiekaj drobniutko czerwoną chili oraz większość kolendry, mieszając składniki. Dodaj pokruszoną fetę.


  • 7. KURCZAK
    Formę z kurczakiem przełóż na górną półkę i piecz jeszcze ok. 10 min do chwili, aż będzie dobrze upieczony.

  • 8. SAŁATKA
    Szybko przypraw rukolę w pojemniku/torebce oliwą extra vergine, sporą szczyptą soli i pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Przemieszaj, przełóż do miski, dodaj rzodkiewkę i podaj na stół.

  • 9. ZIEMNIAKI
    Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, a następnie polej je sokiem z cytryny, wyciskając ją szczypcami. Wyrzuć skórkę, dodaj chilli z kolendrą i fetą i wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku i podaj na stół.
  • 10. PODANIE
    Wyjmij formę z upieczonym kurczakiem z piekarnika, posyp listkami kolendry i również podaj na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować