Ogórki kiszone Pani Ali

5 (156 ocen)

Tak ogórki nauczyłam się robić od pani, u której wynajmowałam pokój :)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    główka czosnku
    kilka gałązek kopru z kwiatostanami
    kawałek chrzanu
    liście wiśni
    sól
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone pani ali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogóreczki za zalaniu zalewą 1. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 2 pędy kopru i kilka liści wiśni. W 1,5 litra wody rozpuścić 3 łyżki soli i tak przygotowaną zalewą zalać ogórki. Nie dokręcać dokładnie wieczek.
  • 2. Po kilka dniach, kiedy ogórki się zakiszą, dokręcić wieczka i pasteryzować przez 5 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować