Ogórasy w słoikasy

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Różne wariacje z ogórkami w roli głównej

  • 60 min

Składniki:

  • Pikantne ogórki od Zdzisi
    4 kg ogórków
    4 główki czosnku
    8 łyżek soli wymieszać

    Zalewa
    16 łyżek oleju
    2 płaskie łyżki chili rozrabiamy w odrobinie wody
    3 szkl.octu
    kg cukru

    Ogórki z sosem pomidorowym
    2 kg ogórków obieramy i kroimy w plastry
    4 cebule w kostkę

    Zalewa
    1/2 szkl.octu
    1/2 szkl. oleju
    szkl. cukru
    2 łyżki soli słoiczek koncentratu pomidorowego

    Sałatka z papryką
    2 kg ogórków obrać pokroić w plastry
    1/2 kg cebuli pokroić. w piórka
    pęczek pietruszki i kopru
    papryka zielona żółta czerwona pokroić w paseczki
    4 łyżki soli
    5 marchewek małych można pokroić w plastry ja z
    starłam na tarce na dużych oczkach

    Zalewa
    szklanka octu szklanka oleju
    gorczyca kilka ziaren ziele angielskie
    2 łyżki cukru zagotować
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórasy w słoikasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pikantne ogórki Zdzisi
    Ogórki kroimy maluchy w grubsze plastry ( nie obieramy)
    mieszamy z czosnkiem i solą i odstawiamy na 6 godz.

    zalewę zagotować
    Gorącą zalewą zalewamy ogórki po 6 godz i odstawiamy jeszcze na 12 godz. Wkładamy do słoików ( nie gotujemy!)
  • 2. Ogórki z sosem pomidorowym
    Zalewę zagotować letnią zalać ogórki odstawić na 3 godz wkładać do słoików pasteryzować 15 min
  • 3. Sałatka z papryką
    Ogórki i cebulę posolić i zostawić na 2 godz zlać wodę i dodać retę składników zalać zalewą zostawić na 2 godz. Pasteryzować 15 min Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować