Ryby w sosie pomidorowym w słoikach

4.43 (204 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczna ryba w pomidorach własnej roboty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ryby świeżo złowione 1,5 kg
    sól
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
    cebula 3
    liść laurowy 4
    ziele angielskie
    koncentrat pomidorowy 1 (190g)
    keczup pikantny 200 ml
    cukier 3 łyżki
    ocet 75 ml
    woda 4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.43 (204 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ryba

Ryby w sosie pomidorowym w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sprawione, posolone rybki. 1. Ryby sprawić, umyć, większe sztuki pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na jakiś czas.
  • Smażenie ryb panierowanych w mące. 2. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron na złoto. Poukładać w słoikach.
  • Wyłożenie smażonej cebuli na ryby w słojach. 3. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na lekko brązowy kolor. Rozłożyć na rybę w słoikach tak, aby w każdym była mniej więcej taka sama ilość.
  • Przygotowanie sosu pomidorowego do ryb w słoikach. 4. Liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, pikantny ketchup, sól, cukier, ocet i wodę połączyć ze sobą i zagotować. Doprawić solą do smaku.
    Gorącym sosem zalać ryby w słoikach i mocno zakręcić. Odstawić w chłodne miejsce do góry dnem, do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować