ogórasy zalane wrzątkiem na zimę...

4.49 (154 ocen)

po półtora tygodnia otworzyłam 1 słoik.....ogórki pyszne, chrupiące, twarde i tylko je zajadać.....później będą ukiszone smakowicie........SMACZNEGO!!!!

Składniki:


  • 3 kg ogórki gruntowe,
    1 pęk koper dojrzały podsuszony,
    7 główek czosnek,
    3 sztuki chrzan korzeniowy,
    7 sztuk liść laurowy,
    14 sztuk ziele angielskie,
    7 łyżeczek gorczyca ziarenka,
    - w opisie Sól,
    - w opisie cukier,
    - ile potrzeba wrzątek
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórasy zalane wrzątkiem na zimę... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap wekowania 1. ogórki gruntowe niewielkie namoczyć w zimnej wodzie z 20 minut______
    potem każdy ogórek dobrze umyć i opłukać______

    obrać czosnek, chrzan umyć i pokroić na kawałki, koper dojrzały i lekko podsuszony opłukać ________

    na dno wyparzonego litrowego słoika włożyć porcyjkę kopru i zacząć układać ciasno ogórki________

    powkładać ząbki czosnku (1 główka na słoik), kawałki chrzanu,1 liść laurowy, po 2 ziela angielskie, po łyżeczce gorczycy na każdy słoik________

    na wierzch położyć porcyjkę kopru
  • zalane wrzątkiem i zakręcone mocno 2. na 1 litr wrzątku daję 1 pełną łyżkę soli i niepełną łyżkę cukru - cukier wspomaga twardość ogórków - sprawdzony przepis od babci prawie 100 letni..._________

    we wrzątku rozpuścić sól i cukier i od razu zalewać ogórki________

    wyszło mi około 4 litry wrzątku do zalania_________

    słoiki od razu mocno zakręcić i postawić je na wieczku_________

    nie pasteryzuję słoików
  • gotowe do schowania w ciemne miejsce 3. gdy są już zimne słoiki to słoiki postawić na denku w ciemnym miejscu_________

    z tej ilości wyszło 7 słoików_________

    troszkę ogórków zostało i małosolne zrobiłam
  • po 1,5 tygodnia próbne otwarcie 4. po 1,5 tygodnia są pyszne, ale w zimie będą ukiszone smakowicie

Porady

na 1 litr wrzątku daję 1 pełną łyżkę soli i niepełną łyżkę cukru - cukier wspomaga twardość ogórków - sprawdzony przepis od babci prawie 100 letni...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować