Ciasto Oczy carycy z kremem cappuccino

  • wyświetlono: 46226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 150 |
  • polecenia: 12

Jeśli chodzi o ciasta przekładane, to dzisiaj ten jest na pierwszym miejscu! Pyszne, eleganckie, wytworne. Zachwyca zarówno swoim smakiem jak i wyglądem!

juchab
  • 60min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto jasne:
7 białek
1 i ¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:
7żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Krem cappuccino:
500ml mleka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
250g masła lub margaryny
3 – 4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku – nie rozpuszczamy

Polewa:
100g masła
3 łyżki kakao
1 łyżka mielonej kawy
1 łyżka mleka lub śmietanki
3 – 4 łyżki cukru

Poncz:
5 łyżek likieru kawowego lub czekoladowego
150ml naparu z kawy

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki o takim samym smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Oczy carycy z kremem cappuccino

  • 1. Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno, nie przerywając miksowania wsypywać cukier. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej i ocet. Na koniec mieszając ciasto łyżką połączyć z przesianą mąką i proszkiem.
  • 2. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 3. Krem cappuccino: Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem i cappuccino na puszystą masę.
  • 4. Polewa: Składniki polewy doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.
  • 5. Poncz: Składniki ponczu połączyć.
  • 6. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić razem w 750ml wrzątku. Ostudzić.
  • 7. Przełożenie ciasta:
    Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu cappuccino. Na kremie ułożyć namoczone w ponczu biszkopty. Zalać je mocno tężejącymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki do momentu aż galaretki stężeją całkowicie. Po tym czasie na galaretkach rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim blatem ciasta i polać jeszcze ciepłą polewą. Ciasto przechowywać w lodówce.
PP_12-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieświętaeleganckie ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Oczy carycy

Dodane przez: Irmina

Oczy carycy

Poprostu rozpływają się w ustach.

Ananasek z kremem stracciatella i cappuccino

Dodane przez: juchab

Ciasto ananasek z kremem stracciatella i...

Minęły wieki jak ostatnio robiłam...

oczy carycy po mojemu

Dodane przez: Bożena Z.

Przekładaniec z zielona galaretką tzw. zielone...

smaczny i wykwintny- ciasto czasochłonnne...

Ciasto z kremem i wiśniami

Dodane przez: Ona Weronika

Ciasto kakaowe z kremem cappuccino i wiśniami

Idealne na święta, efektowne i...

Orzechowa pychotka cappuccino

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto orzechowa pychotka z kremem cappuccino

To ciasto to moja wariacja na temat...

Podwójne ciasto z karmelem i kremem cappuccino

Dodane przez: juchab

Podwójne ciasto z karmelem i kremem cappuccino

Miało być zupełnie inne ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.