Genialne mięso, niesamowicie skórka chrupiąca, aromatyczny sos. Absolutnie polecam! Na gorąco jako danie główne, dla tych co lubią zjeść nieco tłusto. Doskonały również jako wędlina po wystygnięciu.
Średni
Składniki:
- boczek surowy bez kości, ze skórą: 1 kilogram
- olej do smażenia: 5 łyżek
- woda wrzątek: 4 łyżki
- cebula: 2 sztuki
- marchew: 2 sztuki
- czosnek główka: 1 sztuka
- seler korzeniowy: 1 plaster
- tymianek świeży kilka gałązek: 4 sztuki
- świeży rozmaryn w gałązkach: 2 sztuki
- sól, pieprz: 2 szczypty
- bulion drobiowy, warzywny: 1 szklanka
- masło: 1 łyżka
Niesamowity boczek i pyszny sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzałam do 180C na grzałkę góra-dół.
Skórę boczku nacięłam w paski co około 1 cm. Natarłam go z obu stron grubo mielonym pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni smażyłam najpierw od strony ze skórą, później na drugiej, aż się ładnie przyrumienił.
2.Cebulę pokroiłam w ćwiartki, marchewkę w plasterki, czosnku nie obierałam, tylko obcięłam górę i dół ząbków, seler pokroiłam w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam na brytfankę razem z ziołami. Odrobiną wody spłukałam do brytfanki smak ze smażenia boczku. Na tym wszystkim położyłam boczek skórą do góry i włożyłam go do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Boczek musi być mięciutki, a skórka chrupiąca i rumiana. Trzeba do niego zaglądać w trakcie pieczenia, czasem dolewałam po 1 łyżce wody.
3.Upieczony boczek odłożyłam na deskę. Odlałam z brytfanki nadmiar tłuszczu wytopionego z boczku, zostawiając 3-4 łyżki. Warzywa w brytfance zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, zalałam szklanką bulionu drobiowego i gotowałam jakieś 10 minut na malutkim gazie często mieszając. Po tym czasie przecedziłam sos przez sitko do rondelka i dodałam łyżkę masła i jeszcze chwilę gotowałam, mieszając rózgą. Sos od razu zgęstniał, zrobił się gładki i błyszczący.
4.Gdy boczek już odpoczął pokroiłam go w plastry i podałam polany sosem z białą bułeczką, w którą cudnie wsiąkał sos... przepycha!
Komentarze