Niesamowity boczek i pyszny sos

4.49 (180 ocen)

  • Średni

Genialne mięso, niesamowicie skórka chrupiąca, aromatyczny sos. Absolutnie polecam! Na gorąco jako danie główne, dla tych co lubią zjeść nieco tłusto. Doskonały również jako wędlina po wystygnięciu.

  • Średni

Składniki:

  • - boczek surowy bez kości, ze skórą: 1 kilogram
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    - woda wrzątek: 4 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - seler korzeniowy: 1 plaster
    - tymianek świeży kilka gałązek: 4 sztuki
    - świeży rozmaryn w gałązkach: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 2 szczypty
    - bulion drobiowy, warzywny: 1 szklanka
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Niesamowity boczek i pyszny sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Piekarnik rozgrzałam do 180C na grzałkę góra-dół.
    Skórę boczku nacięłam w paski co około 1 cm. Natarłam go z obu stron grubo mielonym pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni smażyłam najpierw od strony ze skórą, później na drugiej, aż się ładnie przyrumienił.
  • boczek 2. Cebulę pokroiłam w ćwiartki, marchewkę w plasterki, czosnku nie obierałam, tylko obcięłam górę i dół ząbków, seler pokroiłam w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam na brytfankę razem z ziołami. Odrobiną wody spłukałam do brytfanki smak ze smażenia boczku. Na tym wszystkim położyłam boczek skórą do góry i włożyłam go do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Boczek musi być mięciutki, a skórka chrupiąca i rumiana. Trzeba do niego zaglądać w trakcie pieczenia, czasem dolewałam po 1 łyżce wody.
  • sos 3. Upieczony boczek odłożyłam na deskę. Odlałam z brytfanki nadmiar tłuszczu wytopionego z boczku, zostawiając 3-4 łyżki. Warzywa w brytfance zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, zalałam szklanką bulionu drobiowego i gotowałam jakieś 10 minut na malutkim gazie często mieszając. Po tym czasie przecedziłam sos przez sitko do rondelka i dodałam łyżkę masła i jeszcze chwilę gotowałam, mieszając rózgą. Sos od razu zgęstniał, zrobił się gładki i błyszczący.
  • boczek i sos 4. Gdy boczek już odpoczął pokroiłam go w plastry i podałam polany sosem z białą bułeczką, w którą cudnie wsiąkał sos... przepycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Piknik Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować